Welkom op mijn site

Het is me een genoegen u te mogen begroeten op deze site. Via dit medium tracht ik u een kijkje te laten nemen in de door mij gerealiseerde werken.


Hieronder vindt u een beknopte omschrijving van de Wie, de Waar en het Waarom. Dit aangevuld met Hoe en Wat.

Wie

Mijn naam is Willy Boetzkes, ben geboren en opgegroeid in Mierlo-Hout. Sinds 1987 woonachtig in Mierlo en heb een passie voor tekenen en schilderen.

Door middel van deze website wil ik u een kijkje geven in gerealiseerde werken, wellicht de aanleiding hiertoe, of het verhaal eromheen. Soms is dit verhaal net zo interessant als het werk zelf. De laatste jaren heb ik me toegelegd te werken met plamuurmes en paletmes, dus zonder gebruik te maken van penseel. Wat me hierbij aanspreekt en vooral boeit, is het "ongecontroleerde". Het medium (veelal acrylverf) laat zich niet altijd in de gewenste hoek drijven, zeker niet met plamuurmes als penseel.


Via de diverse iconen is er toegang tot schetsen, tekeningen, pastels en schilderijen. Er is een onderverdeling gemaakt in: Voorschetsen (Scratch), Muzikanten (Musicians), Portretten, Dieren en Landschappen. Ook is er een icoon "Workshops", hier vindt u gegevens van workshops, die ik inmiddels gegeven heb op scholen en verjaardagsfeestjes. Tot slot het "Mail" icoon. Dit icoon biedt u de gelegenheid mij via e-mail te bereiken.

Willy Boetzkes

Waarom

Een collega van me, die op redelijk niveau het biljartspel beoefende, vertelde me eens:"Als je echt kunt biljarten, dan kun je ook caramboles maken met een panlat".


Deze boerenwijsheid heb ik vrij vertaald naar het schilderen. Als je kunt schilderen, dan dien je dit ook te kunnen met een plamuurmes.
Echter, het ultieme doel wordt hierbij niet altijd zonder slag of stoot bereikt. Soms valt een welgemikte klodder zomaar op zijn plaats, op een ander moment vindt er een heuse worsteling plaats tussen "plamuurder", verf en doek.

....maar.... de aanhouder wint (meestal).

Hoe

Hieronder een omschrijving van mijn werkwijze.

Van scratch naar het gewenste resultaat is hierbij de weg die ik meestal bewandel. De scratch, bestaande uit losse potloodlijntjes, levert uiteindelijk een schets op. Deze ontstaat dikwijls spontaan, snel even op een post-it of op een bureau onderlegger tijdens een telefoongesprek. Andere mensen zitten wellicht met hun potlood door het haar te wrijven tijdens het oplossen van een probleem of vraagstuk. Bij mij bevindt zich de punt van dat potlood meestal op een stuk papier. Hierdoor borrelen genoemde schetsen vanuit mijn onderbewuste regelrecht het papier op.


De hoeveelheid kleine schetsen door elkaar en in elkaar leveren in ieder geval een stamppot van grafietresten op, met als toetje, soms best een mooie tekening.

Waar

Mijn Opleiding(en) in Art

De begeleiding en opleiding die ik genoten heb, vanaf het moment dat ik (weer) ben gaan tekenen en schilderen.

Na jaren van creatieve passiviteit, weer begonnen met tekenen en schilderen in 1999. Op aanraden van mijn vrouw, begonnen bij "Atelier Inges" in Helmond. Hier op een ontspannen en gezellige manier kennis gemaakt met tekenen (pastelkrijt) en schilderen (acrylverf).

In 2006 begonnen met de opleiding "Schilderkunst Hogere graad" aan de "Academie voor Schone Kunsten" te Arendonk. De 5-jarige opleiding in 2010 afgerond.
Hierna de 2-jarige vervolgopleiding "Specialisatie in de Schilderkunst" gevolgd en deze afgerond met eervolle vermeldingBovenstaande opleidingen heb ik met toenemende passie en met veel plezier gevolgd. Mijn welgemeende dank hiervoor.

Wat

Het liefste zou ik de hele dag in een atelier vertoeven, een zweem van de specifieke olieverflucht opsnuiven, er uren achter elkaar werken met op de achtergrond lekkere muziek van favoriete artiesten.


De messen, penselen en verf binnen handbereik. De witte drager, klaar om aangevallen en besmeurd te worden met de meest uiteenlopende tinten verf.
En toch ...... blijft zwart-wit voor mij nog altijd een sterke optie om naar terug te keren. Met deze twee kleuren en de talloze tinten hier tussen, valt best wat moois te realiseren. Bekijk een zwartwit-foto en beleef de sterke uitdrukkingskracht die van dergelijke afbeelding uitgaat. Het herbergt een dieper karakter dan menig kleurenfoto. Het stimuleert onze hersenen om zelf aan het werk te gaan en het plaatje in te kleuren.
Dankbaar gebruikmakend van foto's die van internet geplukt worden, of aan de slag met zelfgemaakte foto's. Deze, al dan niet gemanipuleerd, met de diverse software die voorhanden is. Zo zijn veel van mijn "Zwartwitten" naar deze foto's geschilderd en dus ontstaan.
email